Prekių katalogas

Vaisių ir daržovių džiovintuvas - kuo jis naudingas?

Vaisių ir daržovių džiovintuvas - kuo jis naudingas?

Maisto džiovinimas yra seniausias būdas išsaugoti produktus ir išlaikyti juos tinkamus vartojimui kuo ilgesnį laiką. Pirmiausiai maistas buvo pradėtas džiovinti natūraliu būdu – saulėje. Šiandien tai galima daryti ir orkaitės ar specialių vaisių ir daržovių džiovintuvų pagalba.

Vaisių ir daržovių džiovinimas, kaip maisto išsaugojimo būdas, turi daug privalumų. Pirmiausia – jis yra saugus, nes pašalinant didžiąją dalį drėgmės, maiste nebelieka galimybės veistis mikroorganizmams. Taip pat džiovinti produktai užima kur kas mažiau vietos bei išlieka tinkami vartojimui tikrai ilgą laiką. Juos patogu transportuoti, tad sveiku maistu galima mėgautis tiek namuose, tiek svečiuose ar kelionėje.

Reikalavimai džiovintuvui
Tai patikimiausias maisto džiovinimo būdas. Tinkamas vaisių džiovintuvas turi šilumos šaltinį, termostatą ir oro cirkuliacijos mechanizmą. Renkantis šį prietaisą, būtina atkreipti dėmesį į kelis dalykus.

Talpa. Įsitikinkite, ar džiovintuvas patenkins jūsų šeimos poreikius, bus patogus laikyti namuose ar transportuoti.
Konstrukcija. Prietaisas turi būti tvirtas, saugus ir patikimas. Patartina rinktis metalo ar aukštos kokybės plastmasės džiovintuvus, kurie valymo ir patvarumo atžvilgiu yra pranašesni už medinius. Mediniai dažnai sugeria džiovinamų maisto produktų kvapą, laikui bėgant gali pakeisti savo pradinę formą bei išvaizdą.
Dalys. Įsitikinkite, jog džiovintuvas turi pastovų šilumos šaltinį, uždarą šildymo elementą, temperatūros kontroliavimo, oro paskirstymo sistemą. Visos dalys turėtų būti lengvai keičiamos ar reguliuojamos.
Saugumas. Nedegios sudedamosios dalys, tinkamai sutvarkyti elektros sistemos komponentai, lengvai valomi paviršiai.

Ką galima džiovinti
Džiovinimui skirti vaisiai ir daržovės turi būti aukštos kokybės – švieži ir išnokę. Kitu atveju maistui truks spalvos ir skonio, tad būtina suvokti, jog j džiovinimas nepagerina maisto kokybės. Jei produktas nėra tinkamas valgyti dabar, nebus skanus ir pašalinus drėgmę.
Džiovintos daržovės gali pakeisti aliejuje virtus ir daugybę kalorijų turinčius traškučius, gali būti naudojamos garnyrui, sriuboms bei troškiniams gaminti. Įveskite šį sveiką maistą į savo racioną kaip lengvą užkandį. Vaisiai taip pat puikiai tiks kepamiems sausainiams, bandelėms, duonai ar pyragams pagardinti.

Energetinė vertė
Švieži vaisiai ir daržovės mūsų organizmui suteikia vitaminų, mineralų ir energijos. Energija gaminama iš gaunamų angliavandenių ir baltymų, kurie džiovinimo proceso metu niekur nedingsta, tad gaunamas toks pat naudingų medžiagų kiekis. Tiesa, gali būti prarandama nedidelė dalis vitamino C.
Norint išvengti naudingų maisto medžiagų džiovinimo metu praradimo, patariama laikytis tam tikrų nurodymų. Maistą džiovinkite kuo trumpesnį laiką ir aukštesnėje temperatūroje, įsitikinkite gera oro cirkuliacija. Džiovintus vaisius ir daržoves laikykite sandariai įpakuotus ir stenkitės suvartoti greičiau nei per vienerius metus.