Prekių katalogas

Kaip išsirinkti kavos aparatą?

Kaip išsirinkti kavos aparatą?

Kad ir kiek kaitaliojate kavos rūšis ar jos gamybos technologiją, nei vienas puodelis neprilygsta tam skoniui bei aromatui, kuriuo kaskart pamalonina mėgiamos kavinės barista. Galbūt trokštamam rezultatui pasiekti reikalingas kavos aparatas? Šis buitinės technikos prietaisas lietuvių virtuves užkariauti pradėjo neseniai, tad, leidžiantis į jo paieškas, dažnas susiduria su daugybe klausimų. 

Kiekvienas kavos mėgėjas žino, kad tobulas rytas be gardaus šio gėrimo aromato – tiesiog neįsivaizduojamas. Pasigaminti puodelį tikrai kokybiškos kavos užtrunka ne vieną minutę, todėl kavos virimo aparatas – tikras išsigelbėjimas taupantiems laiką ir norintiems mėgautis skania kava kiekvieną dieną.

Šiais laikais kavos aparatų pasirinkimas išties platus: nuo pačių paprasčiausių ir visai nedaug kainuojančių, iki kur kas brangesnių, tačiau atliekančių daugybę funkcijų bei tinkančių ne tik namams, bet ir ofisui ar net kavinei. Faktas vienas: net ir tos pačios rūšies kava, pagaminta skirtinguose aparatuose, turės skirtingą skonį ir aromatą. Todėl labai svarbu išsirinkti kokybišką kavos virimo aparatą.

Taigi, į ką reikia atkreipti dėmesį, renkantis kavos virimo aparatą?

Temperatūra ir spaudimas. Kaip jau minėjome prieš tai, nuo temperatūros ir spaudimo labai priklauso kavos skonis. Aparatas vandenį turėtų įkaitinti iki 87-95°C. Siurbliuko spaudimas turėtų siekti 15 barų, o spaudimas pačiame kavos laikiklyje – 9 bar.

Galingumas. Prietaiso galingumas taip pat turi didelę reikšmę kavos aparato kokybei. Aparatai, kurių galingumas yra mažesnis nei 1000 W, įprastai lėtai įkaista, taigi kavos gaminimo procesas užsitęsia. Kavos virimo aparatuose su 1000 – 1700 W galingumu įprastai būna kur kas stabilesnė temperatūra ir spaudimas.

Medžiagos, iš kurių pagamintas kavos virimo aparatas. Kokybiško espresso kavos virimo aparato laikiklis turėtų būti pagamintas iš metalo. Išimtis taikoma tik rankenėlei, kuri nedaro jokios įtakos pačiai kavai. Metaliniai laikikliai sukaupia šilumą ir palaiko stabilią temperatūrą tol, kol gaminama kava. Tiesa, kai kuriuose kokybiškuose aparatuose yra specialūs „Saeco Gran Crema“ laikikliai, kurių pagrindą sudaro metalinis korpusas, o išorę dengia plastikas

Svarbiausia - išsiaiškinti savo poreikius

Neretai spontaniškas pirkinys ar pasidavimas akcijų vilionėms gali lemti bereikalingą pinigų švaistymą - buitinis prietaisas tiesiog užims vietą ir rinks dulkes. Kalbant apie kavos aparatus, prieš rinkdamiesi konkretų modelį, atsakykite į žemiau pateiktus klausimus.

Kokią kavą mėgstu?

Su bet kuriuo kavos aparatu galite pasiruošti puodelį juodos kavos, tuo tarpu kavos su pienu gaminimo funkciją turi ne visi. Atidžiai išanalizuokite patikusio kavos aparato galimybes.

Mėgaujuosi kava ar jos gamybos procesu?

Vieni kavos aparatai pritaikyti žmonėms, norintiems, jog technika maksimaliai palengvintų buitį - kavos gamyba apsiriboja vieno mygtuko spustelėjimu. Tuo tarpu kiti prietaisai suteikia galimybę norintiems improvizuoti - kavos paruošimas reikalauja šiek tiek pastangų.

Jums reikia tiesiog kavos ar „išmaniojo" įrenginio?

Pagalvokite, ar jums aktualios tokios papildomos funkcijos, kaip kavos receptų išsaugojimas atmintyje ir panašiai. Savaime supranta, tokių galimybių gausa atsispindi ir įrenginio kainoje: jei tuo pasinaudosite vos porą kartų, galbūt neverta permokėti?

Ar daug dėmesio skiriate buitinių prietaisų dizainui?

Vieniems virtuvės įrangoje svarbiausia funkcionalumas, kiti skiria daug laiko paieškai prietaiso, tinkamai įsikomponuojančio į bendrą virtuvės stilistiką. Jei išvaizda aktuali ir jums, galite rinktis tarp klasikinio bei modernaus dizaino kavos aparatų. Be abejonės, reikėtų atsižvelgti į prietaiso gabaritų tinkamumą jūsų patalpų dydžiui.

Renkamės iš gausaus kavos aparatų asortimeto

Kavos aparatai, parduodami tradinėse bei virtualiose parduotuvėse, yra skirstomi i keletą rūšių:

Automatiniai

Tai - kavos aparatai, kurių gausybės atliekamų funkcijų dėka jūsų puodelis prisipildo gardžia aromatinga kava - užtenka paspausti reikiamą mygtuką. Prietaisas viską atlieka pats: pradedant pupelių malimu ir kavos bei pieno kieio parinkimu, baigiant savaiminiu išsivalymu. 

Pusiau automatiniai

Šios rūšies aparatai nuo automatinių skiriasi tuo, jog kavą ruošiančiajam, viena vertus, tenka daugiau darbo (reikia sumalti kavos pupeles), kita vertus, pastarieji suteikia daugiau laisvės fantazijai: galima reguliuoti kavos rupumą, kavos ir vandens kiekį, vandens temperatūrą ir panašiai. Šios rūšies kavos aparatus, pritaikytus intensyvesnei darbo apkrovai, naudoja ir profesionalūs baristos.

Kapsuliniai

Kava gaminama iš specialių kavos kapsulių. Naudojant šios rūšies aparatą taip pat išsprendžiama susikaupusių tirščių valymo problema.

Kruopščias kavos aparato paieškas vainikuos galimybė kasryt mėgautis pageidaujamo skonio kava, o nuolatinis jo naudojimas lems, jog pirkiniui investuoti pinigai ilgainiui atsipirks.

Populiarūs kavos aparatai